УЧАСТВАЙТЕ В НАШИТЕ ПРОЕКТИ!

Съорганизатори

Асоциацията за български музикално-танцов фолклор и Съюзът на българските музикални и танцови дейци, ви канят да се включите в проекта!

РЕГИСТРАЦИЯ

СБМТД
СБМТД ви кани да участвате в проекта Музиката във фолклорния танц! Очакваме ви! Бланка за регистрация ОТ ТУК!
FundCulturVarna
Ние ви каним да участвате в проекта Музиката във фолклорния танц! Очакваме ви! Бланка за регистрация ОТ ТУК!
АБМТФ
От името на АБМТФ, НЧ "Галатея-2018" и от мое име ви каним да участвате в проекта Музиката във фолклорния танц! Очакваме ви! Бланка за регистрация ОТ ТУК!

РЕГИСТРАЦИЯ...

Музиката и тези, които са нейните създатели

ТРИ ГЕНЕРАЦИИ Музиколози, Композитори, Диригенти, Певци, Инструменталисти...
Първа ГЕНЕРАЦИЯ - Добри Христов

Първа ГЕНЕРАЦИЯ - Добри Христов

Добри Христов е представител на т.нар. „първо поколение“ композитори. С цялостната си изява той е най-крупната фигура в българската музика и музикална култура в първите две десетилетия на ХХ век. Добри Христов е един от най-видните изследователи на българския музикален фолклор. Свързан със светските и църковни хорове, значителна част от творчеството си посвещава на хоровата и соловата песен. Между първите му произведения са китките “Лиляна мома хубава” (1897 г.) и “Пусти моми жеравненки” (1898 г.).

Бистришка четворка

Бистришка четворка

„Бистришката четворка” е първия оркестър за фолклорна музика у нас, основан през 1936 година. Деян Матеин, Йордан Белкин, Ангел Кривински и Стоян Рангелов дълги години изпълняват български народни песни и танци пред българска и чуждестранна публика. Те са и сред първите инструменталисти, застанали пред микрофоните на БНР, оставайки неразделна част от програмите в зората на нашата медия.

Проф. Стоя Джуджев

Проф. Стоя Джуджев

Проф. Джуджев блестящо защитава докторат в Сорбоната (в Париж се занимава и с дирижиране). Рабиндранат Тагор му предлага работа в неговия университет в Индия. Но се налага д-р Джуджев да се завърне в България, където утвърждава народната музика като учебна дисциплина в Академията. Многобройните му монографии и студии засягат въпросите на теорията на българската народна музика, сравнителното музикознание, синкретизма на народната култура, проблемите общество и музика.

Втора генерация: Филип Кутев

Втора генерация: Филип Кутев

Филип Кутев Тенев е български композитор и диригент, създател на най-големия български фолклорен ансамбъл, който днес носи неговото име.

Акад. Николай Кауфман

Акад. Николай Кауфман

Николай Янков Кауфман е изтъкнат български музиковед, фолклорист и композитор, удостояван със значими научни титли – чл.-кор., доктор, професор, академик, доктор хонорис кауза. Роден в Русе в работническо семейство, но израства в Габрово. Завършва Държавната музикална академия с тромпет и музикална теория.

Коста Колев

Коста Колев

Коста Колев още приживе е наричан епоха, явление, легенда в жанра на авторската музика в народен стил. Повече от 4 000 са регистрираните записи на песни, инструментални мелодии, хора, сюити, музикално танцови творби, реализирани от майстора на фолклорната обработка, и под диригентската му палка.

Трета генерция: Теодосий Спасов

Трета генерция: Теодосий Спасов

Теодосий Спасов Йорданов е български музикант, виртуозен изпълнител на кавал. Той първи започва да свири джаз на кавал, а смесването на народна музика с елементи от джаз и класика са в основата на почти всичките му авторски пиеси.

Георги Андреев

Георги Андреев

Още като студент започва работа в Музикалното училище в Широка лъка като диригент на представителния оркестър и преподавател по композиция и оркестрация (1992 – 1994 г.). В периода 1994 – 1997 г. е композитор и аранжор в Българското национално радио, София. От 1994 до 2000 г. работи като диригент на оркестъра на НФА „Филип Кутев”, а от 2000 г. е негов главен диригент.

Димитър Христов

Димитър Христов

Димитър Христов е автор на вокално-инструментална музика за различни състави: ФА „Тракия”, ФА „Пирин”, ФА „Пазарджик”, Северняшкия ансамбъл, "Ева квартет" и др. От октомври 2011 г. е диригент на Оркестъра за народна музика на Българското национално радио. Творческите му изяви прескачат границите на традиционния фолклор – заедно със свои колеги той създава етно-формациите „Булгара” и „Дива река”. Пише също танцова и театрална музика за различни състави, сред които са Националният балет на Русия „Игор Моисеев”, Националният оркестър на Русия „Н. И. Осипов” и Руският академичен концертен оркестър „Боян”.

Симбиоза "Музика и Танц"

Вижте незабравимите танцови образци, създадени от тандема "Композитор-Хореоргаф" или се вдъхновете от виртуозното инструментално изпълнение на артистите, които са наша национална гордост!

Гост-лектори

Изпратени и/или потвърдени покани за участие като гост лектори в работния семинар и майсторските класове на АБМТФ

За организаторите

Съюз на българските музикални и танцови дейци

Учреден през 1901 г. в гр. София, като Първо сдружение на професионалните музиканти в България.

На 1 ноември всяка година СБМТД раздава своите награди – Кристална лира 2023.

АБМТФ и НЧ "Галатея-2018"

АБМТФ и НЧ "Галатея-2018" са институции, създадени от д-р Мария Дражева през 1997 и 2018 г. През 2017 г. Асоциацията отбеляза своята 20-годишна история с видео-филм и нов проект, в който ви кани да участвате - Титаните на български танц...

Д-р Дражева израства от артист-балетист в професионалния ансамбъл Варна до хореограф-педагог, изследовател на фолклорния танц и арт мениджър. Мария е бакалавър, магистър и доктор в областта на музикалното и танцово изкуство. Нейните възпитаници разпространяват българския фолклорен танц както у нас, така и по света.

СБМТД

  • 00359 2 9877332
  • София 1040, пл. Македония №1, КНСБ, 16 етаж
  • ubmd.bg@gmail.com.

АБМТФ и НЧ "Галатея-2018

  • +359 888 90 88 59
  • P.O. Box 66, Варна 9000
  • folkxplorer@gmail.com.

Дейността ни

246
Членове
21
Спонсори
315
Прояви
8263
Участници
Мария Дражева започва да танцува на 5 год. възраст в балетната школа на Операта във Варна, едновременно с това започва и изучаването на народни танци при хореографа Деню Карденев. Повлияна от харизмата на г-н Караденев, тя се посвещава на фолклорния танц. И така - до днес! За това в АБМТФ се оделя такова голямо внимание на най-малките...
Най-малките

Най-малките

До 4-ти клас
По време на майсторските класове Фолклорното танцово студио "Орсе" на АБМТФ ще е домакин на гостуващите средношколски фолклорни състави. Заедно ще изучават танцовите образци от учениците на титаните и ще поставят спектакъл за варненци на 26 октомври 2024 г, Аула на ИУ-Варна. Присъединете се към Орсетата и танцувайте заедно...
До 8-клас

До 8-клас

Да станем танцьори!
Очакваме представители на специализираните училища в България, както и от българските училища по света, да се включат в програмата - и учащи, и хореограф-педагози! Много са чужденците, които се прехласват пред чудесата на българските фоклорни танци. Тях ще посрещнем с традиционното ни гостоприемство.
От 9-ти клас и възрастни

От 9-ти клас и възрастни

Професионали

КОНТАКТИ

Моля, пишете ни...

Регистрирайте се сега!